joi, 30 martie 2017

Despre o casă - acasă!

     Este mult timp de când mi-am dorit o casă a mea, o casă făcută pentru mine... O visam uneori cu ochii deschiși, ca apoi să o visez și noaptea. Chiar și acum încă mi-ar plăcea, deși nu este o nevoie.
     De multe ori se întâmpla ca în fața unei foi goale să îmi doresc să aștern ceva frumos. Dacă este ceva ce mă reprezintă sau ceva care mi-a rămas în suflet ca o amprentă, iese o poveste frumoasă, profundă, în care îmi pun sufletul, care vibrează, care trăiește prin cuvintele respective.
     Dacă ar apărea, sau dacă aș crea în viața mea momentul acela în care voi avea casa mea, construită după ideile mele, pentru mine, atunci... ei bine, atunci casa mea va arăta la fel ca cea mai inspirată poveste a mea, ca cea mai reală si plină de emoție poveste a mea.
     Casa mea va fi într-un loc cu mult verde, va avea ferestrele mari, pentru a intra cât mai multă lumină naturală, și va fi albă! Deși mie îmi plac casele care exprimă mai mult romantism, aș încerca o combinație cu genul mai modern preferat de soțul meu, pentru că n-aș vrea o casă numai pe placul meu, că doar nu o voi locui singură!
     Căutând pe internet după sintagma proiecte case, am găsit mai multe modele ce mi-au plăcut. Printre care și modelul acesta:



        Imaginația mea merge însă mai departe de aici, mai departe de un proiect tip, pentru că îmi doresc o casă cu personalitatea familiei mele. Mai întinsă pe orizontală decât pe verticală, cu balcoane la care să pot atârna flori roșii, galbene sau corai, cu o fereastră cu pervaz mare la mansardă, unde să stau relaxată, să citesc ceva, să desenez sau pur și simplu să urmăresc ploaia în zilele mai plângăcioase, sau să privesc stelele în nopțile senine.
     Hmm, dar acesta este încă un vis... Dar ce fac eu când am un vis? Păi...îl visez în continuare, iar  pentru a nu fi dezamăgită nu îi dau un deadline apropiat. Așa fac cu multe dorințe de ale mele. Și aproape mereu nu las ca acela să fie unicul meu vis, nici ca visul să mă definească pe mine, ci eu pe el. Ciudat mai sună asta, dar nu este imposibil.
     Pentru că îmi place să îmi conturez dorințele de viitor, atunci când am ceva timp liber caut informații și alte lucruri legate de ceea ce mă interesează. De exemplu, despre un loc unde mi-ar plăcea să merg și, privitor la subiectul de față, despre proiectarea unei case. Nu de alta, dar atunci când am nevoie să știu ce trebuie făcut sau, atunci când prietenii sau vreo cunoștință se găsesc într-o astfel de împrejurare, să nu fiu pe lângă subiect.
     Așa am dat de imaginea casei de mai sus. Aparține celor de la AIA Proiect, Birou de proiectare și servicii.
     Primul pas în demararea unui proiect de casă este obținerea unui certificat de urbanism. Avantajele, atunci când alegi un birou de proiectare cu experiență, sunt: timpul în care poți obține acest certificat și implicit în care poți aduce la viață proiectul visat, raport servicii - preț corect, diminuarea existenței vreunei erori în privința înțelegerii și încadrării în anumite regulamente locale; iar acestea sunt doar câteva dintre avantaje.
     Certificatul de urbanism duce ulterior la obținerea autorizației de construcție.
     Așa după cum se știe că omul sfințește locul, înțeleg că este mult mai ușor, mai sigur și mai economic să apelezi la un specialist care să te îndrume pe întreaga perioadă a proiectului.
     Îmi place foarte mult că, legat de proiectul casei, la AIA Proiect poți găsi un proiect apropiat de ceea ce îți dorești sau poți îmbina elemente din proiecte diferite, care să contureze și să dea viață visului tău.
     Îmi și imaginez momentul consultărilor inițiale, când aș ajunge să pun pe masa proiectantului, înaintea lui, tot ceea am conturat în mintea mea atâta timp...cuvintele ar fi sărace, dar sunt sigură că esențialul nu l-aș uita. Aș spune ce așteptări am de la acest proiect care să îmi ofere un spațiu al meu și al familiei mele, în care să ne înșirăm zi de zi fericirile, tristețile, speranțele.... Un loc în care să trăim frumos în lumina molatică a zorilor dimineții sau a apusului de soare - pentru că îmi imaginez aceste momente de început și sfârșit de zi având un anumit colorit în interiorul casei mele, cu lumina ușoară, demnă, care învăluie încăperea prin ferestrele mari...
      Cât costă un proiect de casă? Pe site-ul AIA Proiect, la secțiunea proiecte case, un proiect de casă tip are prețul afișat în pagina sa. Asta ca exemplu. Când vine vorba de ceva mai altfel, mai mult, sau mai puțin, prețul se recalculează în funcție de cerere și de complexitatea proiectului.
     Nu durează decât câteva săptămâni și un proiect de casă poate deveni realitate... poți pune prima cărămidă, cum se spune...
     Îmi doresc o casă care să zâmbească, să râdă așa, ca mine în majoritatea timpului, care să vorbească despre melancolia visurilor dar și despre putința realizării lor. Într-o zi o voi avea! Și acea casă va fi pentru totdeauna acasă!
______________
Articol scris pentru Spring Super Blog 2017
Sursa foto: AIA Proiect

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu